Достапни линкови

Законот за амнестија го помина првото читање во Комисијата за политички систем


Собрание на Република Македонија

Членовите на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците денеска го усвоија Предлог-законот за амнестија во прво читање, а ги прифатија и измените и дополнувањата на неколку закони што се однесуваат на администрацијата.

Со Предлог-законот за амнестија се опфаќаат група лица осудени на казна затвор до шест месеци односно кои сториле лесни кривични дела, а за останатите затвореници е предвидено намалување на вкупната казна за 30 отсто освен за дела кои се изземени од амнестија.

Со предложениот текст на закон, како што објасни заменик-министерот за правда Оливер Ристовски, не се предвидува амнестија за лица правосилно осудени на казна доживотен затвор, како и за сторители на убиство, за кривични дела против избори и гласање, против половата слобода и половиот морал за кривични дела против државата, против јавниот ред и за кривични дела против човечноста и меѓународното право.

Со овој Закон се очекува да бидат ослободени од издржување казна затвор приближно 670 правосилно осудени лица на казна затвор до шест месеци, а на 3.907 лица ќе им биде намалена казната за 30 проценти.

XS
SM
MD
LG