Достапни линкови

ЕК не враќа визи за земјите од Западен Балкан


Куфери, луѓе патуваат, аеродром, визи.

Европската комисија денеска соопшти за континуирано спроведување на показателите за елиминацијата на визниот режим од земјите од Западен Балкан, Албанија, Босна и Херцеговина, Република Македонија, Црна Гора и Србија и земјите од Источното партнерство, Молдавија, Грузија и Украина .

Извештајот покажува дека барањата се исполнуваат, но во некои области се потребни дејствија за да се задржи трајно исполнување.

Еврокомесарот за миграцијата, внатрешни работи и државјанството Димитрис Аврамопулос изјави: „Цврсто сме решени да го сочуваме безвизниот режим за граѓаните на Западен Балкан и земјите од Источното партнерство и работиме заедно со нивните влади, за да се постигне оваа цел. Тоа е поврзано со одговорности за граѓаните и за властите.

Очекуваме сите држави да вложат повеќе напори за справување со илегалната миграција и особено за борба против организираниот криминал и корупцијата, дополни Аврамополус.

XS
SM
MD
LG