Достапни линкови

ПОА на Вранишковски го доби случајот во Стразбур


Европскиот суд за човекови права во Стразбур констатира повреда на верската слобода во случајот Православна Охридска Архиепископија(ПОА). Во пресудата се укажува на должноста Македонија да остане неутрална и непристрасна во извршувањето на нејзината регулаторна моќ во нејзините односи со другите религии и верски групи. Како што соопшти Хелсиншкиот комитет за човекови права на Македонија, во денешната пресуда на ЕСЧП констатирано е прекршување на членот 11 (слобода на собирање и здружување) во врска со членот 9 (слобода на мислата, совеста и религијата) од Европската конвенција за човекови права, која произлезе од одбивањето на надлежните да се регистрира Православната охридска архиепископија (ПОА) како посебна верска заедница. Од Хелсиншки појаснуваат дека и покрај двете постапки за регистрација на здружението кои беа водени пред домашните судови, и двете барања беа одбиени од формални причини.

XS
SM
MD
LG