Достапни линкови

Владата со мерки против загадувањето на воздухот


Скопје во смог

Македонската влада денеска ќе објави мерки против енормното загадување на воздухот, најави министерот за екологија Садула Дураку. Според него, мерките биле скапи и затоа би требало да бидат предвидени во буџетот за да се преземат чекори за намалување на загадувањето на воздухот. Македонските градови секоја есен и зима се задушуваат во смог, а Скопје и Тетово се градови со најзагаден воздух во Европа. Во изминативе 24 часа во Скопје, Тетово и Куманово концентрацијата на канцерогените честички ПМ10 била за пет пати поголема од дозволената.

XS
SM
MD
LG