Достапни линкови

Потпишан Кодексот за фер и демократски избори


Гласањето на изборите во 2014 година во Охрид.

Кандидатите за градоначалници на град Скопје на претстојните локални избори денеска во седиштето на Државната изборна комисија потпишаа Кодекс за фер и демократски избори. Синхоронизирано на различни локации Кодексот го потпишаа и кандидатите за градоначалници во сите општини во Скопје и во целата држава. Учесниците во изборите за градоначалници и членови на советите на општините и град Скопје закажани за 15 октомври го потпишуваат Кодексот врз основа на член 8-в од Изборниот законик.

Со овој Кодекс учесниците на локалните избори се обврзуваат и си ветуваат еден на друг, но и на сите граѓани дека ќе се придржуваат и активно ќе го промовираат Кодексот и дека ќе ги почитуваат сите закони, правила и прописи на Македонија, кои се релевантни за изборите и ќе го почитуваат владеењето на правото при организирањето и спроведувањето на изборите.

XS
SM
MD
LG