Достапни линкови

Утре почнува кампањата за локалните избори


Гласање на изборите во 2016 година

Утре почнува изборната кампања за локалните избори што треба да се одржат на 15 октомври годинава. Кампањата за првиот изборен круг завршува на 13 октомври во 24 часот. Вториот круг од изборите е закажан две недели подоцна, на 29 октомври. Изборната кампања за вториот круг завршува на 27 октомври во 24 часот. Избирачкиот список ќе биде заклучен најдоцна до 24 септември.

Со ждрепка во Државната изборна комисија беше утврден редоследот на кандидати на гласачките ливчиња. Кандидатот за градоначалник и листата која го предлага ќе имаат ист реден број. Ако некоја партија не се кандидира во одредена општина, тој број на гласачкото ливче ќе биде прескокнат. Возможно е на пример на гласачкото ливче да ги има само броевите 3, 13 и 19.

Листи со кандидати за градоначалници и за советници имаат поднесено 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Изборите ќе се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје.

XS
SM
MD
LG