Достапни линкови

Пратеникот на ОН за сексуално насилство на Блискиот Исток


Пратеникот на Обединетите нации за сексуално насилство Заинаб Бангура

Пратеникот на Обединетите нации за сексуално насилство Заинаб Бангура денеска ја започнува посетата на Сирија, Ирак, Јордан, Либија и Турција. Во извештајот на Светската организација објавен деновиве, се наведува дека во минатата година биле забележани голем број на силувања, сексуално ропство и присилни бракови што ги вршеле припадници на екстремистичките групи, како Исламската држава и Ал Каеда. „Сексуалното насилство се користи како терористичка тактика од страна на радикалните групи“, се оценува во извештајот на Обединетите нации.

XS
SM
MD
LG