Достапни линкови

Михаил Фридман со правна акција и се закани на британската влада


Russian billionaire Mikhail Fridman.

Рускиот милијардер Михаил Фридман, наводно се заканил со легална акција против британската влада поради нејзините планови да го блокира да купи 12 полиња на нафта и гас во Северното море.

Фондот на Фридман ја купи германската компанија „РВЕ ДЕА“, во договор вреден 5 милијарди долари, кој требаше да се заврши до денеска. Дел од договорот беше фондацијата на Фридман создаде придружница „Л1 Енерџи“, која ќе биде раководена од страна на шефот на „Бритиш Петролеум“, Џон Браун.

Но, британското Министерство за енергија соопшти дека се спротиставува на ваквота форма на купување, повикувајќи се на загрижувањата за ефектите врз британското производство на нафта и гас и за можните санкции врз фондацијата на Фридман во однос на кризата во Украина.

XS
SM
MD
LG