Достапни линкови

Британија загрижена за случајот „Пуч“


Британската амбасада во Република Македонија во врска со случајот „Пуч“ информираше дека Обединетото Кралство ги примило со загриженост информациите за покренувањето обвиненија против Зоран Заев, лидер на опозицијата, и против три други лица. Во соопштението е наведено дека обвиненијате се многу сериозни и дека Обединетото Кралство одблиску го следи развојот на настаните. Од основна важност е како и во секој судски случај, сите институции во Македонија да ги почитуваат принципите на владеење на правото, вклучително и презумпцијата на невиност, и да ги исполнат највисоките меѓународни стандарди во процесот“. Обединетото Кралство, исто така, изразува загриженост за влошувањето на политичкиот дијалог во земјата и ги повикува политичките партии да направат се што можат за да се подобри состојбата, стои во соопштението.

XS
SM
MD
LG