Достапни линкови

Договор за нуклеарна соработка меѓу Русија и Јужна Африка


Сергеј Кириленко, Росатом

Русија и Јужна Африка потпишаа мултимилјардерски договор за нуклеарна соработка со кој се отвора патот за изградба на реактори врз основа на руска технологија. Договорот беше потпишан на маргините на конференцијата на Меѓународната агенција за атомска енергија во Виена. Сергеј Кириленко, генералниот директор на руската корпорација за атомска енергија Росатом, изјави дека договорот ќе обезбеди до осум нуклеарни реактори во Јужна Африка од 2023 и дека договорот за партнерство, исто така, ја обврзува Русија да помогне во изградбата на инфраструктурата во Јужна Африка и обука на локалните специјалисти во руските универзитети. Во одделна изјава, министерот за енергија на јужна Африка Тина Петерсон изрази уверување дека соработката со Русија ќе и овозможи на Јужна Африка "да се спроведат амбициозните планови за создавање на нови нуклеарни капацитети врз основа на модерната и безбедни технологии до 2030 година.

XS
SM
MD
LG