Достапни линкови

Стартува учебната година


Macedonia -- First day of school. PM Nikola Gruevski attends inauguration of a new elementary school in Aerodrom municipality, September 2, 2013.

Новата учебна година започнува за 280 илјади основци и средношколци. Од нив, 20илјади првачиња прв пат ќе седнат во училишните клупи. Учебната година започнува со новини за учениците од прво до трето оделение,засилени мерки поради жолтицата и најавениот штрајк на наставниците.Учениците во пониските одделенија годинава ќе учат хемија, физика и биологија, предмети што досега беа резервирани за повисоките одделенија. Поради заразната жолтица има препораки учебната година децата да ја започнат со задолжително миење раце.

Од Министерството за образование велат дека се обезбедени сите услови учебната година непречено да започне во сите училишта.

XS
SM
MD
LG