Достапни линкови

Орбан го задржa мнозинство во унгарскиот Парламент


Унгарскиот премиер Виктор Орбан го задржа двотретинско мнозинство во Парламентот, што овозможува да се прават промени на Уставот. Но веб-сајтот на Државната изборна Канцеларијата е објавен конечниот биланс на гласови од изборите минатиот викенд.Тие покажуваат дека, со 99,9 отсто од гласовите, Фидес ќе имаат точно 133 седишта, од вкупно 199 места во Парламентот.Социјалистичко левичарскиот сојуз ќе добие 38 места, и екстремно десничарската Јобик партија 23.
XS
SM
MD
LG