Достапни линкови

НАСА откри 715 нови планети


Американската вселенска агенција НАСА соопшти дека открила 715 нови планети во нашата галаксија на Земјата. Научниците соопштија дека Кеплер телескопот на НАСА бил искористен за да се најдат планети и дека во моментот постојат околу 1700 во нашата галаксија. Тие истакнаа дека само пред 20 години, астрономите не знаеле за која било од овие планети. Тие изјавија дека четири од новите планети се околу 2,5 пати поголеми од Земјата и се на точна оддалеченост од нивните сонца за да имаат површинска вода која е клучна супстанција за да има живот. Научникот Даглас Хуџинс изјави дека крајната цел на Кеплер телескопот е да се најде "Земјата 2.0."
XS
SM
MD
LG