Достапни линкови

Уругвај ја легализираше марихуаната


Уругвај стана првата земја која ја легализираше ратењето, купувањето и продажбата на марихуана. Сенатот го изгласа законот поддржан од владата, како еден вид пионерски експеримент кој внимателно ќе биде следен од страна на другите земји кои дебатираат за легализација на дрога. Според законодавството, потрошувачите ќе можат да купат најмногу 40 грама секој месец од лиценцирани аптеки, но само ако се жители на Уругвај на возраст над 18 години и регистрирани во Владината база на податоци која ќе ги следи нивните месечни купувања. Кога законот ќе стапи во сила за 120 дена, Уругвајците ќе бидат во можност да растат шест растенија марихуана во своите домови или 480 грама годишно и да формираат клубови за пушење од 15до45 членови кои ќе можат да пораснат до 99 растенија годишно.
XS
SM
MD
LG