Достапни линкови

Европска федерација на новинари: Пресудата за Кежаровски е неприфатлива


Европска федерација на новинари денеска ја осуди пресудата на судот за новинарот Томислав Кежаровски на 4,5 години казна затвор.

„Одлуката и нејзината брутална имплементација се крајно неприфатливи и ужасни“ изјави генералниот секретар на Европската федерација на новинари Рикардо Гутиерез. Во писмената изјавата објавена на официјаната страна на Федерацијата се вели дека „ Кежаровски не стори ништо лошо освен што си ја извршуваше својата улога како новинар во интерес на јавноста.“

Тие бараат веднаш да се поднесе жалба на пресудата која е донесена против европските стандарди за слобода на изразување. Гутиерез вели дека на новинарите треба да им биде дозволено да истражуваат ослободени од заканата за затвор и без да бидат принудувани да ги откриваат своите извори.
XS
SM
MD
LG