Достапни линкови

МПМЈЕ бара ослободување на Кежаровски


протест на македонските новинари за ослободување на притворениот колега
Мрежата за професионализација на медиумите од Југоисточна Европа соопшти дека е длабоко загрижена за здравствената состојба на македонскиот новинар Томислав Кежаровски кој на 22 јули започна штрајк со глад а е во притвор уште од 28 мај годинава. Организацијата, која обединува седумнаесет невладини организации во дванаесет земји од областа на развојот на медиумите, бара неодложно ослободување од притвор на Кежаровски. Тој беше притворен поради наводно објавување на име на заштитен сведок во 2008 година. Неговата сопруга исто така штрајкува со глад. Претходно, Српското здружение на новинари потстети на забелешката на ОБСЕ, дека постапката на македонските власти негативно ќе се одрази на слободата на медиумите. Здружението исто така побара Кежаровски да биде пуштен да се брани од слобода. Народниот правобранител установи дека на Кежаровски, во текот на продолжениот притвор, му се ускратени правата за излез на свеж воздух и пристап до платен дневен печат.
XS
SM
MD
LG