Достапни линкови

Транспаренси интернешнл: Политичките партии најкорумпирани институции


Според истражувањето на организцијата Транспаренси интернешнл чие што седиште е во Берлин, половина од испитаниците сметаат дека корупцијата во нивната земја е влошена во изминативе две години. Истражувањето Глобален корупциски барометар за 2013 година, покажува дека 90 проценти до испитаниците сакаат да се борат со корупцијата но од друга страна една четвртина од испитаниците пријавиле дека платиле поткуп.
Истражувањето е спроведено во 107 земјии се базира на спроведени интервјуа со 114 илјади луѓе. Политичките партии се сметаат за најкорумпирани институции во најголем број на земји.
Сиена Леоне е држава со највисок степен на корупција, одноно над 75 проценти пријавиле дека плаќаат поткуп , додека во близина според рејтингот се и Авганистан и Киргистан со 40 проценти. Во Босна, Ирак и Молдова 20 отсто од испитаниците се изјасниле дека платиче мито.
XS
SM
MD
LG