Достапни линкови

Франческо Први е новиот Папа


Од Хорхе Марио Берголио - новиот Римокатолички Папа се очекува да се соочи со проблемите и да води „нежна" реформа на Црквата.

Аргентинскиот Кардинал Хорхе Марио Берголио е новиот Папа. Новиот 266 поглавар на Римокатоличката Црква реши да го носи името Франсис Први.
Конклавата вечерва го избра Франсис Први за нов поглавар на Римокатоличката Црква.

Илјадници верници и посетители претходно го здогледаа белиот чад од од оџакот на Сикстинската капела во Ватикан што беше знак дека 115-те кардинали го избрале новиот Папа.
Пред еден месец, Папата Бенедикт Шесаесети ги изненади 1,2 милијарди католички верници кога се повлече и со тоа стана прв папа по 600 години што се повлекол од позицијата.
Овој избор на новиот Папа се смета за значаен бидејки Римокатоличката црква се соочува со низа проблеми и ,како што се тврди, со поделеноста меѓу реформистичката и конзервативната струја.
За новиот Папа се смета дека е поглавар кој ќе направи „нежна“ реформска транзиција на Римокатоличката Црква.

  • 16x9 Image

    Зоран Ќука

    Во Слободна Европа во Прага е од нејзиното формирање на 1 Септември 2001 година. Кариерата ја започна во Македонското радио, па следат ТВ - А1 и ТВ Телма, со истовремена дописничка работа за Радио и ТВ Босна и Херцеговина, Загребското Независно 101 Радио, и Љубљанското Студент Радио.

XS
SM
MD
LG