Достапни линкови

Започна конклавата за избор на новиот папа


Вратите на Систинската катедрала се затворија и конклавата за избор на новиот папа започна. На сите, освен кардиналите им било наредено да го напуштат местото, каде тајно ќе се одвива гласањето. Конклавата се одржува еден месец по одлуката на папата Бенедикт 16 да ја напушти функцијата.
Гласовите на кардиналите кои се 115 на број ќе бидат запалени за да покажат како гласале. Белиот оган од оџакот над капелата значи дека е донесена одлуката, а црниот дека не е. Гласањето може да трае и со денови.
XS
SM
MD
LG