Достапни линкови

„ПРО-ЗА БАЛКАН“ - прв меѓународен фестивал на прозата во Македонија


Со идеја публиката да ги запознае своите автори и да го чуе нивниот глас, да се воспостават поблиски книжевни и човечки врски и да се засили регионалната поврзаност, од 4 до 6 март во Скопје, ќе се одржи „ПРО-ЗА БАЛКАН“, Меѓународен фестивал на прозата, прв од ваков вид во Македонија. На манифестацијата учествуваат петмина врвни раскажувачи од пет балкански држави – Владислав Бајац од Србија, Андреј Блатник од Словенија, Миленко Јерговиќ од Хрватска, Алек Попов од Бугарија и Андреј Николаидис од Црна Гора.

Македонија конечно добива и свој прозен фестивал. Од 4 до 6 март, во организација на издавачката куќа „Икона“, ќе се одржи „ПРО-ЗА БАЛКАН“, меѓународната манифестација на која е најавено присуството на петмина писатели кои не само што се високо вреднувани во контекст на својата национална литература туку и многу пошироко.
Се работи за Алек Попов од Бугарија, многу особен, интелектуален, духовит, Владислав Бајац автор кој веќе со децении е присутен не само на регионалниот туку и на европскиот простор, Миленко Јерговиќ, веројатно еден од најконтроверзните и најдинамични автори кој ни доаѓа од Хрватска, Андреј Блатник, можеби најекпонираниот словенечки писател и Андреј Николаидис, едно ново име кое многу брзо се наметна со својот строг и суров израз и кој е преведуван ширум Балканот и во Европа.
Александар Прокопиев, писател и уметнички директор на фестивалот.

„Се работи за Алек Попов од Бугарија, многу особен, интелектуален, духовит, Владислав Бајац автор кој веќе со децении е присутен не само на регионалниот туку и на европскиот простор, Миленко Јерговиќ, веројатно еден од најконтроверзните и најдинамични автори кој ни доаѓа од Хрватска, Андреј Блатник, можеби најекпонираниот словенечки писател и Андреј Николаидис, едно ново име кое многу брзо се наметна со својот строг и суров израз и кој е преведуван ширум Балканот и во Европа“, ќе забележи Александар Прокопиев, писател и уметнички директор на фестивалот.
Владислав Бајац, писател од Србија.
Владислав Бајац, писател од Србија.

Тој дополнува дека секој од овие автори со себе носи засебна поетика, свој специфичен свет доволно интересен за нашите читатели и дека нивните книги се печатени кај нас и високо вреднувани од критиката.
Покрај претставувањето на писателите и нивните дела, на вториот ден од Фестивалот во Младинскиот културен центар ќе се одржи и трибина насловена како „Мобилност на балканските писатели“ на која покрај гостите е планирано учество и на десеттина македонски творци кои имаат преведени дела и издавачи.
Фестивалот има за цел да ја промовира литературата од овие балкански простори, да ги вмрежи писателите едни меѓу други и да допринесе, да речеме, во она што е најважно а тоа е да се создаде една платформа на заедничко работење.
Дејан Трајковски, идеен творец и директор на манифестацијата.

„Фестивалот има за цел да ја промовира литературата од овие балкански простори, да ги вмрежи писателите едни меѓу други и да допринесе, да речеме, во она што е најважно а тоа е да се создаде една платформа на заедничко работење. Ние помагаме да се затвори една дупка во Македонија која што зјае шеесеттина години, а тоа е како и сите нормални држави што имаат фестивали на прозата, а некои дури и неколку, да имаме и ние како држава свој“, појаснува Дејан Трајковски, идеен творец и директор на манифестацијата.

Фестивалот е планирано да додели и награда за развој на балканската книжевност, а нејзин прв добитник е Владислав Бајац, овенчан и со престижната „Балканика“ во 2008 година за романот „Амамот Балканија“. Статуетката ќе му биде врачена на затворањето на случувањето во книжарницата на „Икона“, а едногласната одлука ја донел Уметничкиот совет на „ПРО-ЗА БАЛКАН“, во кој покрај Прокопиев се и Елизабета Шелева и Ермис Лафазановски.
Инаку, организаторите на Фестивалот потенцираат дека нивните заложби се за Вториот Балкан, за Балканот на култура, на новоизградени мостови, на духовни вредности.

„Секој од овие автори, и Бајац и Попов, Јерговиќ, Никола Идриз, Блатник...се јаки индивидуални и интелектуални гласови кои често се вметнуваат, ајде да кажеме, во она што е полемика, дискусија. Тие не се луѓе кои се потчинети на некоја ситуација која е диригирана. Тие сами себе се диригираат. Тоа е многу важно. И сите се независни духови. А, она што по наше мислење може да ја гради таа иднина на заеднички духовен Балкан е токму таа независноста. Поврзување на сродноста на независноста. Независните духови, ослободеното мислење“, заклучува Прокопиев.
  • 16x9 Image

    Љупчо Јолевски

    Како новинар, водител и уредник Јолевски во новинарството е безмалку 4 децении. Кариерата ја почнал во Млад Борец на почетокот од 1980-тите. Потем долги години бил во Телевизија Скопје и во Македонското радио - Втора програма, како и во други медиуми. Во Радио Слободна Европа Јолевски е од самиот почеток на емитувањето на програмата на македонски јазик.

XS
SM
MD
LG