Достапни линкови

„Меѓаши“: Децата се плашат да пријават насилство


Драги Змијанац, Директор на Првата детска амбасада Меѓаши
Децата во Македонија, немаат храброст да пријават насилство, велат од првата детска амбасада во светот Меѓаши. Според нивните податоци, во првите 7 месеци од годината на нивниот СОС телефон имале 106 јавувања, но само осум деца се охрабриле да разговараат за тоа што им се случува. Извршниот директор на Меѓаши, Драги Змијанац вели дека децата сметаат дека е подобро да бидат изложени на постојано семејно насилство отколку да бидат жртви на институционална нефункционалност
„Меѓаши“ препорачува Народниот правобранител да ги детектира пропустите во заштита на децата и нивните права и да бара построги казни за сторителите и одговорност од институциите.
XS
SM
MD
LG