Достапни линкови

Македонија - пад на индустриско производство во 2010 за 4,3%


Бунарџик - Скопје
Индустриското производство во 2010 година бележи пад од 4,3 проценти во однос на лани, објави Државниот завод за статистика.
Гледано по сектори, индустриското производство во секторот вадење руди и камен бележи опаѓање од 17 насто, во преработувачка индустрија од 9,7 , а во секторот снабдување со електрична енергија, гас и вода има пораст од 9,9 отсто.
Според главните индустриски групи, производството бележи пораст кај енергијата за 7,6 отсто, капитални производи за 24 отсто, трајни производи за широка потрошувачка за 25,7 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за 6,7 отсто.
XS
SM
MD
LG