Достапни линкови

Шиитски Хезбулах ја презема владата во Либан


Бејрут
Денеска се очекува либанскиот Претседател да го номинира Наџиб Микати кандидат од шиитската организација Хезбулах да формира нова влада. Според либанскиот систем за поделба на власта, премиерот треба да е сунит, Претседателот хрситијанин-Маронит, а Претседателот на Парламентот шиит. Микати е сунит и токму затоа сунитите подржувачи на премиерот Саад Харири протестираат и го нарекуваат Микати предавник. Неговата влада падна откако на 12 јануари ја напуштија шиитските министри на Хезбулах поради истрагата за убиството на премиерот Рафик Харири во 1995 година. За САД, подршката на Либан ќе биде проблематична доколку владата ја презеде Хезбулах, која за Вашингтон е терористичка организација.
XS
SM
MD
LG