Достапни линкови

Закони од инает?


Експертите и опозицијата се согласуваат - во Македонија набрзина се носат закони кои подоцна паѓаат на Уставен суд.

Многу од законите кои се донесуваат во Македонија се донесени на брзина без претходна анализа, без претходна јавна расправа со лицата на кои се однесува тој закон, без соочување на ставовите на стручната и научната јавност, a тоа доведува до катастрофални последици по правниот систем, велат експертите и опозицијата.

Примерите кога еден закон во тек на истата година се менува повеќе пати, гласно највувани законски измени кои потоа паѓаа на Уставен, го отвараат прашањето зошто се носат закони кои подоцна се оспоруваат. И од
Од инает и понатаму се носат решенија кои однапред се осудени на поништување или укинување за да се продлабочи конфронтацијата што во последните неколку години влaдее меѓу ВМРО-ДПМНЕ и Уставниот суд.

опозицијата и експертите велат дека има повеќе причини за тоа.

Владо Бучковски од СДСМ вели дека една од причините е аматеризмот и незнаењето, што се одраз на партизираната администрација која работи на местата кои треба да бидат брана од решенија кои се неуставни. Но Бучковски наведува уште една клучна причина.

„Мислам дека има тенденција по серијата решенија кои беа оспорени пред Уставен суд од инает и понатаму се носат решенија кои однапред се осудени на поништување или укинување за да се продлабочи конфронтацијата што во последните неколку години влaдее меѓу ВМРО-ДПМНЕ и Уставниот суд.“

Новата зграда на Уставен СудПрофесорот по уставно право Осман Кадриу вели дека од 2008-та година наваму добар дел од донесените закони или измени Уставниот суд ги

Само во втората половина на 2008 година имаше случи да се носат зскони без дискусија во комисиите и н седниците, туку само со гласање.
укинува. Кадриу вели дека најчесто се укинуваат оние одредби кои се набрзина донесени.

„Само во втората половина на 2008 година имаше случи да се носат зскони без дискусија во комисиите и н седниците, туку само со гласање.“

Кадриу вели дека секој предлагач, а во најголем случај тоа е Владата треба да внимава стручно и со големо внимание да постапува кога преглаг некој закон, затоа што тој мора да биде во согласност со Уставот.

„Бидејќи преку законите и Уставот ја штитиме законитоста и уставноста на земјата. Ако немаме законитост и уставност доаѓаме во ситуаџија на правна несигурност што се одразува и на правата на граѓаните“, вели Кадриу.
  • 16x9 Image

    Пелагија Стојанчова

    Новинарската кариера ја започна како радио водител на музичка емисија во локалното радио во Кратово. Во 2008 година работеше како новинар за култура и образование во бесплатниот дневен весник Шпиц. Од јануари 2009 работи како дописник за Радио Слободна Европа.

XS
SM
MD
LG