Достапни линкови

Владата повторно незадоволна од Уставен


Министерот за транспорт Миле Јанакиевски незадоволен од одлуката на Уставниот суд за укинувањето на одредбите од Законот за патен превоз

Министерството за транспорт и врски предупреди за политизација на Уставниот суд прашувајки дали истиот сака навистина Македонија да го имплементара европското законодавство. Миниситерот Миле Јанакиевски рече дека само по себе се наметнува ова прашање по
За жал немаме објаснување од Уставниот суд, едноставно се укинати истите, кажуваат дека се противуставни, но ние мораме да ги следиме европските директиви бидејќи истите одредби се имплементирани во сите земји членки на ЕУ, така што не можам да сфатам зошто Уставниот суд укинува членови кои наидоа на одобрение од страна на Европската комисија.
одлуките со кои се укинаа три члена од законот за патен превоз, а кои претствуваат европски директиви. Во изјавата кажана на прес-конференција, тој додаде дека министерството нема да се откаже од овие мерки зошто ќе се врати неколку чекори назад во процесот на приближување на законадвството и зошто нашите трнспортери може да добијата санкција да не патуваат бидејки би биле во поинакава позиција од лиценцираните превозници во земјите од ЕУ

„За жал немаме објаснување од Уставниот суд, едноставно се укинати истите, кажуваат дека се противуставни, но ние мораме да ги следиме европските директиви бидејќи истите одредби се имплементирани во сите земји членки на ЕУ, така што не можам да сфатам зошто Уставниот суд укинува членови кои наидоа на одобрение од страна на Европската комисија.“

Уставниот суд укина одредби кои предвидуваат дека превозникот за да може да добие лиценца мора со потврда да докаже дека ги платил даноците и придонесите за здравство и пензија на вработените. Јанканиевки истакна дека и во земјите во регионот е во целост имплементирана оваа регулатива. Ваквото неоткажување од решенијата кои Уставниот суд ги укина донесе кртитики од опозицијата. Андреј Петров од СДСМ кој потсети на последниот извештај на Европската комисија каде фокусот беше ставен на релациите на владат со Уставниот суд, побара да не се попречуваат надлежностите на судската власт

Уставен суд

„Таквиот начин на однесување е недозволив за демократска власт во демократско општество. Не можете да вршите притисок врз судството на таков начин, тоа во извештајот го има ставено Европската комисија, не СДСМ.“

Професорот Осман Кадриу рече дека Уставниот суд претставува посебен орган кој има компетенција да ја оценува законитоста на донесените правни акти и дека неговите одлуки не треба да се оценуваат како полтички. Одлуките може да се коментираат, но ниту една инстуитиција нема право да ги коментира во смисла дали треба да се спроведуваат или не, изјави Кадриу

„Сепак сметам дека Уставниот суд, одлуките што ги донесува ги базира на Уставот, како што е и негова должност, а неговите одлуки не треба да се третираат како политички одлуки. Можеби има исклучоци, меѓутоа исклучоците не го менуваат правилото дека Уставниот суд одлучува уставно.“

Владата во неколку наврати констатира дека претседателот на Уставниот суд Наумовски е продолежена рака на Црвеноковски. Во изминатиов период власта е незадоволна од работата на Уставниот суд поради поништени одредби од реформски закони.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG