Достапни линкови

Уставниот суд ќе добие нов претседател


Истекува мандатот на претседателот на Уставниот суд, Трендафил Ивановски.
Комисијата за лустрација, неодамна утврди дека тој бил соработник на тајните служби за време на комунизмот. Ивановски ја обжали одлуката пред Управниот суд.
Неговиот тригодишен мандат завршува на 1 ноември, по што Уставниот суд ќе добие нов претседател.
Претседателот на Уставен се бира на тајно гласање од редот на судиите. Мандатот трае три години без право на реизбор.
XS
SM
MD
LG