Достапни линкови

Статуа на Ленин во Франција


Дваесет години откако статуите на Ленин почнаа да исчезнуваат од пост комунистичките републики во Источна Европа, статуа на Ленин од 3, 3 метри ќе се постави во јужниот француски град Монтпеље. Градоначалникот нареди да се постават 5 статуи на значајни луѓе на 20 век и тоа статуи на Ленин, Винстон Черчил, Шарл де Гол, Франклин Рузвелт и Жан Жорес. Секоја од статуите чини по околу 260 илјади долари. А наредната година на овие великани ќе им се придружат и статуите на Махатма Ганди, Голда Меир, Гамал Абдел Насер, Нелсон Мендела и Мао Це Тунг. Опозицијата го критикува проектот и го оцени како трошење на пари
XS
SM
MD
LG