Достапни линкови

Промени во ЕУ делегацијата во Македонија?


Канцеларијата на Европската Комисија во Скопје

Со формирањето на дипломатската служба на ЕУ, може да се очекува зајакната политичка претставеност на Унијата во Македонија.

Откако неколкупати доби продолжување на мандатот, евроамбасадорот Ерван Фуере доби продолжување на мандатот до ноемврискиот извештај на ЕК. Неговиот продолжен мандат требаше да заврши во септември, но како што рече, тој останува во земјава се додека тоа биде потребно. Какви промени понатаму ќе се случат со присуството на делегација на ЕК во Македонија се уште е непознато.


Никакви
Од политичка гледна точка Македонија е дел од проектите на т.н. дипломатска служба на Ештон и од политичка гледна точка нема да има намалување, туку напротив
зајакнување.
Евроамбасадорот Ерван Фуере доби продолжување на мандатот
информации нема ниту македонското МНР од каде што до крајот на оваа година не очекуваат да се случи ништо значајно. Засега експертите очекуваат промени коишто ќе бидат како што велат последица на формирањето на новата дипломатска служба на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Кетрин Ештон. Една од првите промени коишто можат да се очекуваат веќе од септември е редукција на персоналот во делегацијата во Скопје како последица на пренесувањето на европските средства во целосно управување на државава. Сепак, во наредниот период како што вели Лидија Димова од Македонскиот центар за европско образование, може да се очекува зајакнување на присуството на ЕУ во земјава од политичка гледна точка.

„Од политичка гледна точка Македонија е дел од проектите на т.н. дипломатска служба на Ештон и од политичка гледна точка нема да има намалување, туку напротив зајакнување.“
Цело време се чека на неa, да го реши спорот со Грција. Македонија е тука бидејќи има одлично досие за тоа дека може да решава спорови, тоа го докажавме со Рамковниот договор, значи тука го има тој капацитет
државата.


Сега кога се прави дипломатската служба на ЕУ е многу добро за Македонија што е еден дел од пилот проектите на ЕУ. Тоа значи дека ќе има поголема политичка претставеност на ЕУ, но и ќе се бараат поголеми резултати и од мисијата и од самата влада во земјата. Такви држави се десетина во светот, а на Балканот тоа се само македонија и Србија, Србија поради состојбата со Косово, а Македонија поради специфичните проблеми и статусот кандидат, вели Димова.

„Цело време се чека на неa, да го реши спорот со Грција. Македонија е тука бидејќи има одлично досие за тоа дека може да решава спорови, тоа го докажавме со Рамковниот договор, значи тука го има тој капацитет државата.“

Македонија, како што вели Димова, има се уште потреба од присуство на ЕУ во земјава со цел наше побрзо приближување до ЕУ. Сите шпекулации коишто повремено се појавувале во земјава за нејзино редуцирање, вели таа, биле резултат на организациски и институционални промени во самата ЕУ, а не и на релна интенција тоа да се случи.
XS
SM
MD
LG