Достапни линкови

Молдавија нема да слави „Ден на Советската окупација“


Молдавскиот Уставен суд денеска ја укина одлуката иницирана од претседателот на државата да се прославува Ден на Советската окупација. Судот одлучил дека претседателот Михаи Гампи нема авторитет да го прогласи 28 јуни за ден кога се одбележува советската окупација во 1940-та на регионот Бесарабија. Регионот тогаш бил во сотавот на Романија, а сега е во состав на Моладавија.
XS
SM
MD
LG