Достапни линкови

Молдавија го одбележува денот на Советската окупација


Во Молдавија денеска за првпат се одбележува денот на Советската окупација. Идејата за одбележување на овој ден потекнува од привремениот лидер Михаи Гимпи које про-западно ориентиран. На 28 јуни 1940 –та Советските трупи го зазеле регионот Бесарабија што тогаш бил дел од Романија, но подоцна поголем дел од тој регион влезе со составот на Молдавија. За Русите овој чин е уште еден обид на Молдавија да ја изобличат заедничката историја.
XS
SM
MD
LG