Достапни линкови

Естонија влегува во еврозоната


Министрите за финансии на земјите членки на Европската Унија денеска и одобриле на Естонија од 1 јануари 2011 да влезе во еврозоната, соопштиле извори од ЕУ. Естонија е првата балтичка земја која ќе го воведе еврото и 17 членка на Унијата која ќе ја прифати европската монета. Новото проширување на еврозоната, формално треба да биде потврдено на Самитот на ЕУ кој ќе се одржи на 17 и 18 јуни. Една земја членка на ЕУ за да може да го воведе еврото треба да исполни низа критериуми, како оние кои се однесуваат на дефицитот, јавниот долг, инфлацијата.
XS
SM
MD
LG