Достапни линкови

Уставен ќе го преиспитува изучувањето македонски од прво одделение


Уставниот суд ќе ја преиспитува уставноста на решението на министерот за образование, учениците од немнозинските заедници да го учат македонскиот јазик од прво одделение. Судот смета дека ваква одлука може да донесе само Собранието , а не извршната власт. Инаку оваа одлука предизвика бурни реакции од родителите и наставниците на учениците Албанци кои ја бојкотираат наставата по овој предмет и која воопшто не се реализира од второто полугодие.
XS
SM
MD
LG