Достапни линкови

Гимпу: Молдавија никогаш нема да се обедини со Романија


Претседателот на Молдавија, Михај Гимпу денеска изјави дека Молдавија никогаш нема да се обедини со Романија. Гимпу додаде дека ова било јасно прецизирано за време на последната посета на романскиот претседател Трајан Басеску. Kога властите во Молдавија говорат за неопходноста од преименување на молдавискиот јазик во романски, не е потребно тоа да се толкува како знак за обединување со Романија, истакна тој.
XS
SM
MD
LG