Достапни линкови

ЕУ презентираше мерки за справување со недостатоци од природен гас


Европската Унија денеска презентираше мерки за справување со евентуални дефицити на природен гас. Мерките се наменети да им помогнат на земјите членки на Унијата да се справат со евентуален недостаток на суровината. ЕУ предлага утврдување на индикатори за безбедност на природниот гас. Мерките се предложени како претпазливост поради страв од повторување на спорот меѓу Русија и Украина. Околу 80 проценти од рускиот гас за Европа поминува преку Украина а кон почетокот на годинава руско – украинскиот спор предизвика неодстаток на природен гас во повеќе европски земји.
XS
SM
MD
LG