Достапни линкови

Скопје: Денеска штрајк на вработените во образованието


Денеска вработените во образованието, како што е најавено започнуваат со штрајк. Синдикатот за образованите, наука и култура одлучи да стапи во штрајк поради неисполнувањето на нивните барања за потпишување на колективни договори за основното и средното образование, и зголемување на надоместокот за исхрана. Во штрајк освен училиштата стапуваат и градинките. Владата вчера соопшти дека не го прифака штрајкот на просветните работници и соопшти дека е можно одредено зголемување на надоместокот, но од 2010 година, имајки ја во предвид оштата економска состојба предизвикана од глобалната финансиска криза.
XS
SM
MD
LG