Достапни линкови

Скопје: Измените на изборниот законик денеска пред пратениците


Измените на изборниот законик ке се најдат пред пратениците, како прва точка од дневниот ред на денешната собраниска седница . За надминуавње на разликите мегу власта и опозицијата за изборните измени преходеше средба на СДСМ со министерот за правда Михајло Маневски во фукција на прифакање на нивните забелешки. Новите изборни правила доагаат по препораките на ОБСЕ и поледната лидерска средба на која беше договорено цензусот за избор на претседател да биде намален од 50 на 40 проценти, а претседателот на ДИК ќе биде од опозицијата.Изборниот законик во измените и дополнувањата го определува составот на ДИК, а тоа е: Претседателот на ДИК и два члена се бираат од редовите на политичките партии и кандидатите пријавени од опозицијата и заменик претседателот на комисијата и три челна на комисијата се избираат од претставници на политичките партии пријавени на огласот од редот на партиите што се на власт.
XS
SM
MD
LG