Достапни линкови

Њујорк: Денеска генералното собрание на ОН избира пет непостојани членки на Советот за безбедност


Денеска генералното собрание на Обединетите Нации во Њујорк ке ги избира петте непостојани членки на Советот за безбедност. За нив конкурираат седум земји, Австрија, Исланд, Иран, Јапонија Мексико Турција и Уганда. Собранието на светската организација во кое учествуваат 192 земји секоја година избира по пет земји коишто ги заменуваат оние на кои им истекол двегодшниот мандат. Од 15 членки на Советот за безбедност пет се постојани и со право на вето Соединетите Американски Држави, Кина, Русија, Франција и Британија.
XS
SM
MD
LG