Достапни линкови

Њујорк: Изврештај на Невладиниот панел за климатски промени


Во извештајот на Невладиниот панел за Климатски промени на Обединетите Нации објавен денеска се предвидува дека најпогодени од глобалното затоплување ќе бидат сиромашните тропски земји кои ке се соочат со недостиг на вода и помали проноси на житариците. Од друга страна земји како Канада и Русија ќе имаат корист, бидејки таму земјоделските приноси ќе се зголемат. Ова е втор од серијата 4 извештаи во чија изработка учествуваат експерти од 100 земји а посветен на тоа како глобалното затоплување ќе го смени животот на земјата. Во првиот извештај на Панелот во фебруари годинава се заклучи дека 90 насто е сигурно оти глобалното затоплување е резулат на човековите активности.
XS
SM
MD
LG