Достапни линкови

Свет: Православните христијани го празнуваат Велигден


Црковните ѕвона на полноќ во сите првославни цркви во светот го огласија Велигден – најголемиот христијснки прзник на победата на живот на смртта што денеска го прославуваат сите праволсавни верници. Веста за воскреснуавњето на Исус Хрисос ноќеска ја објавија свештениците и архиреите на боголсужбите во сите цркви манастири на македонската православна црква. Центрлното одбележување во соборниот храм Св Климент Охридски во Скопје каде денешната свечена богослужба јаводи поглаварот на МПЦ гг Стефан. Со поздравот Хрисос вокресна Велигден го одбележа и Вселенскиот патријарх Вртоломеј во Црквата во Истнбул од каде ги повика светските политичари за сопирања на насилствата и фанатизмот.
XS
SM
MD
LG