Достапни линкови

Женева: Повеќе од 50 милиони луѓе во светот, раселени


Над 50 милиони луѓе во светот ги напуштиле своите домови поради оружени конфликти или други кататсрофи и не примаат помош која е гарантирана за бегалци, бидејки се водат како внатрешно расселени. Интерно раселените лица живеат во крајна беда, занемарени од своите влади и од меѓународната заедница, а станува збор за голем хуманитарен проблем, како оној со Сидата, но на кој му се обрнува малку внимание, изјави во Женева Денис Мекнамара, шеф на новото оделение на Обединетите Нации за расселени.
XS
SM
MD
LG