Достапни линкови

Министрите за надворешни ЕУ ќе ги прецизираат модалитетите за новата мисија во Македонија


На 29 септември министрите за надворешни работи на ЕУ ќе ги презицираат модалитетите на новата полициска мисија која ќе ги замени Европските сили по 15 декември во Македонија.

„На состанокот на министрите за надворешни работи на Европската Унија што ќе се одржи на 29-ти септември треба да се одреди структурата, финасирањето и функционирањето на полициската мисија, а потоа ќе биде отворена канцеларија во Скопје“

изјави портпаролот на ЕУ во македонија Ирена Ѓузелова. Не се работи за никаква промена на мандатот надлечностите остануваат исти прецизира Ѓузелова

„Основната цел на оваа мисија ќе биде да ги поддржи активностите на владата за воспоставување на редот и мирот, да и помогне на владата да ги зајакне полициските сили, да ги помогне активностите за реформи во полицијата и зајакнување на управувањето со границите“

Додека Филип Сулие портпарол на Мисијата Конкордија денеска информира дека при крај се подготовките за примопредавање на командата од Конкордија на Еурофор:

„Овие денови околу 80 италијански, француски, португалски и шпански офицери од „Конкордија“ се приклучуваат на мисијата Еуфор. Во моментот се одвива процесот на нивно предавање на штабот. На 30 септември одговорностите и командата на мисијата „Конкордија“ ќе бидат предадени од страна на Франција на Еврофор“
XS
SM
MD
LG