Достапни линкови

Усогласена заедничка стратегија на Хрватска, Албанија и Македонија


Охридско-јадранската иницијатива започна со првите конкретни чекори. Денеска во Скопје на средбата на државните секретари на Македонија, Хрватска и Албанија е профилирана и усогласена заедничката стратегија за инситуционализирање на соработката меѓу трите земји со своевидна поддршка на Вашингтон.

„каде што оваа повелба треба да се потпише од четирите партнери“

информира државниот скертеар на македонското МНР Ристо Никоски. Тој и неговите колеги од Албанија Роланд Бимо и од Хрватска Зоран Милановиќ велат: немаше никакви спорни прашања.

„Документот во целина ги опфаќа сите прашања кои се релевантни за НАТО интегрирањето. Секој сегмент од активностите, вклучувајќи ја и борбата против криминалот и корупцијата се внесени во тој документ и тој првин треба да оди во САД, и таму да наиде на одобрување, а формално документот ќе биде финализиран на средбата на министрите за надворешни работи која треба да се одржи во првата половина на март во Дубровник“.

Подршката и менторството на соеднитетите држави на оваа средба што Практично декларираната подготвеност за која говорат државните врвови на трите земји ја преточија во конкретна агенда на соработка беше изразена и преку присуството на америкнаскиот амбассадор во македонија Лоренс Батлер како и на познатиот американски промотор на проширувањето на НАТО со нови земји во транзиција Брус Џексон. Делејќи го оптимизмот на американскиот амбассадор за новите можности што се отвораат за регионов Џексон со позитивни оценки и за нацрт-декларацијата што брзо и без какви несогласувања беше коципирана

„По самитот во Прага, ова е прва значајна средба и јасно е дека Албанија, Хрватска и Македонија соработувајќи на оваа повелба, ќе го преземат лидерството меѓу новите демократии во Европа“.
XS
SM
MD
LG