Достапни линкови

Формирање заедничко координативно тело со Албанија


Иницијатива на НАТО за фомирање на заедничко координативно тело меѓу Македонија и на Албанија кое по пат на размена на офицери за врски треба да работи на операции за граничното обезбедување и во кое треба да бидат вклучени претставници од министерсрвата на двете земји засега сеуште претставува иницијатива на хартија но постои подготвеност мегу двете земји таа идеја да се реализира. Потвррда за ова според портапролот на македонското министерство за одбрана Марјан Гуровски треба да претствува претстојанта средба на претставниците на македонската влада со министерот за одбрана на Алабинија Пандели Мајко:

„Од албанска страна е искажана целосна подготвеност за операционилизирање на иницијативата за размена на офицери за врски во граничните единици, кои првично ќе имаат за цел да разменат информации за криминалот и нелегалните дејствија,“

како што рече Гуровски оваа иницијатива треба да биде опрацинализирана со еден акционен пан кој ќе биде разработен на претстојната конференција за безбедност на границите ан Балкнот што треба да се одржи на пролет во Македонија

„Најпрвин како потег за градење повисока доверба меѓу месното население и патролите, ќе се отворат привремени гранични премини на македонско-албанската граница, а потоа некаде при крајот на 2003-та и 2004-та година да се операционализира идејата на НАТО за заедничка маршрута и припадниците на Албанија и на Македонија заеднички да патролираат.“

Претстојното интензивирaње на соработката меѓу Албанија и Македонија во делот нa обезбедуавањето на Границата позитивно го оцени и специјалниот претстaвник на НATO за Балкaнот Роберт Сери кој минатата недела пристигна во Македонија во Функција ан подготовки за претстојатата конференција за безбедсните на границите во регионот.
XS
SM
MD
LG