Достапни линкови

Рама - Мини Шенген не е „план Б“ за Западен Балкан


Албанскиот премиер Еди Рама

Албанскиот премиер Еди Рама, оценува дека идејата за сеопфатен регионален Шенген помеѓу шест земји од Западниот Балкан, базиран на четирите слободи на ЕУ (слободен проток на стока, капитал, услуги и работа), не е замена, туку најдобриот начин за подготовка за интеграција во ЕУ.

Во уводникот на „Еуроактив“, насловен „Мини-шенген не е план Б за Западен Балкан“ Рама оценува дека на Европската Унија не ѝ е потребна само стабилност во Западниот Балкан туку и помирување.

„Сите ја делиме целта за европска интеграција и најдобриот начин да одиме напред е активно да се подготвиме за тоа, преку отворање на нашите економии и граници, на начин директно инспирирано од основните начела што стојат зад европскиот проект. Подобрата поврзаност на Западен Балкан ќе овозможи да се интегрира побрзо и поуспешно во ЕУ“, вели Рама.

XS
SM
MD
LG