Достапни линкови

Линеарен акцелератор. Во Македонија политичарите најавија дека Скопје нема да биде единствениот онколошки центар во земјата и дека за тоа ќе биде инсталирана медицинска опрема за лекување на рак и во други градови. Нивните ветувања и натаму не се исполнети.

Милионска опрема за третман на рак со години фаќа прашина во магацин

Медицинска опрема вредна три милиони евра од 2013 година не е ставена во функција, додека пациенти болни од рак кои живеат во внатрешноста, мораат да патуваат до Скопје за да примат радиотерапија. Машините за лекување на малигни заболувања планирани за болниците во Битола и во Штип, за сето ова време биле сместени во магацин поради доцнење на изградбата на бункерите неопходни за нивна употреба. За некои од апаратите е истечена и гаранцијата за исправност, според ревизорските извештаи.

Линеарен акцелератор. Во Македонија политичарите најавија дека Скопје нема да биде единствениот онколошки центар во земјата и дека за тоа ќе биде инсталирана медицинска опрема за лекување на рак и во други градови. Нивните ветувања и натаму не се исполнети. ФотоShutterstock

Медицинска опрема вредна три милиони евра од 2013 година не е ставена во функција, додека пациенти болни од рак кои живеат во внатрешноста, мораат да патуваат до Скопје за да примат радиотерапија. Машините за лекување на малигни заболувања планирани за болниците во Битола и во Штип, за сето ова време биле сместени во магацин поради доцнење на изградбата на бункерите неопходни за нивна употреба. За некои од апаратите е истечена и гаранцијата за исправност, според ревизорските извештаи.

XS
SM
MD
LG