Достапни линкови

logo-print

Во Турција има седум милиони неписмени луѓе над 15 години


Седум милиони луѓе на возраст над 15 години во Турција се неписмени, покажуваат податоците на УНЕСКО, објавени по повод денешниот Меѓународен ден на образованието.

Според податоците, вкупно 758 милиони луѓе над 15-годишна возраст во светот се неписмени, додека нивото на писменост меѓу младите во последните 50 години се зголемува.

Согласно податоците на турското Министерство за образование за нивото на писменост во Турција кај лицата над 15-годишна возраст за минатата година изнесува 310.790 неписмени лица во најголемиот турски град Истанбул. Бројот на неписмени во главниот град Анкара бил 105.600 лица, а во Измир 65.570.

Во 2014 година околу девет отсто од жените во Турција биле неписмени, додека нивото на неписменост меѓу мажите било 1,8 проценти.

XS
SM
MD
LG