Достапни линкови

logo-print

Лекарите од понеделник ќе штрајкуваат пред влада


Независниот сидникат на лекарите најавија дека од понеделник штрајкот ќе го преселат пред Владата, затоа што дворот на министертвото за здравство им е мал за да го собере сите што штрајкуваат. Од клиниките соопштуваат дека намалениот број на интервенции продолжува. Операции се извршуваат само врз итните случаи, но и намален е бројот и на пациентите што според синдикатот се должи на штрајкот. Заради Денот на дрвото, лекарите утре ќе паузираат а мирниот получасовен протест ќе продолжи во четврток, пред Министертвото за здравство.
Премиерот Никола Груевски на денешните пратенички прашања во Собранието изјави дека целта на прокетот „плаќање по учинок “ не е да ги казни докторите туку и да ги мотивира да работат повеќе. Тој додаде дека „не се секогаш реформите широко прифатени и дека некогаш е потребно да се издржат критиките, за потоа,
по неколку години, да се види , кога ќе легне политичката прашина дека потегот бил здрав, реформски, и довел до конкретно подобрување. “
XS
SM
MD
LG