Достапни линкови

Мијатовиќ: Многу медиумски предизвици во Македонија


Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите Дуња Мијатовиќ

Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите Дуња Мијатовиќ

Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите Дуња Мијатовиќ оцени дека декриминализацијата на клеветата е позитивен чекор но оти треба уште да се направи за да се создаде вистинска слободна средина за медиумите. Ова го соопшти Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Во соопштението е наведено дека Мијатовиќ очекува фокусот во иднина да биде насочен на решавање на другите предизвици за слободата на медиумите, како што се медиумскиот плурализам, независноста на јавниот радиодифузен сервис и медиумскиот регулатор, како и за транспарентноста на медиумската сопственост. Во продолжение е наведено дека ја поздравува одлуката за декриминализација која е прв чекор за зајакнување на слободата на медиумите но на новинарите мора да им биде овозможено да ги извршуваат своите работни задачи и да дебатираат за прашања од јавен интерес без да имаат страв од кривична санкција.
XS
SM
MD
LG