Достапни линкови

Две децении Архив Бужаровски


Со премиерното прикажување на документарното видео за доајенот на македонската народна музика Благоја Дескоски, започна одбележувањето на 20-годишнината на Архив Бужаровски - БузАр, кој се смета за еден од најголемите дигитални архиви за македонското и балканското звучно културно наследство.

Во Малата концертна сала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, овој петок на 24 јануари, со премиерното прикажување на документарното видео за доајенот на македонската народна музика, виолинистот, аранжер и композитор Благоја Дескоски, практично започна одбележувањето на двете децении од основањето и делувањето на Архив Бужаровски (БузАр), еден од дигитално најголемите за македонското и балканското звучно културно наследство.

Ова документарно видео, како што ќе биде забележано, е дел од проектот за реконструкција на настаните од втората половина на минатиот век и посебно за делувањето на Малиот народен оркестар при Радио Скопје. Оркестарот, чиј нераздвоен дел е токму Благоја Дескоски, има одиграно клучна улога во обликувањето на македонската народна и традиционална музика. Инаку, документарното видео е извадок од снимениот пет часовен разговор со Дескоски воден и забележан на 15 декември минатата 2019 година. Тоа трае 37 минути и е поткрепено со богат фотографски и музички материјал, при што одделни фотографии и музички инсерти по прв пат беа јавно прикажани на претставувањето.

Покрај проф. д-р Димитрије Бужаровски, идејниот творец и основоположник на БузАр, во неговата изработка учествуваше и вонр. проф. д-р Трена Јорданоска.

Благоја Дескоски.
Благоја Дескоски.

И, кога сме веќе кај одбележувањето на убавиот јубилеј, посебно е значајно да се спомене и тоа дека во Архив Бужаровски во моментов се дигитализирани 14 големи колекции со македонски и балкански музички фолклор, неколку илјади песни и игри, мелограми, приказни, обичаи и дијалекти, аудио снимки од 110 концерти од кои пет концерти се заокружени и како видео програми, поголем број видео спотови со дела од сериозната музика, видео за друштвото Јени Јол, 170 кратки филмови од ИРАМ-овата Хроника, 14 документарни видеа за истакнати дејци од македонската музичка култура и документарно видео за програмата Темпус во Македонија, 119 програми на Студентското Интернет Радио меѓу кои и поголем број портрети на композитори и изведувачи.

Згора на тоа Архивот го потпишува и одржување на најстарата интернет страница за македонската музичка култура и институциите, (која патем прв пат е поставена во февруари 1997 година), организирањето на 18 меѓународни научни конференции, изработката на поголем број бази на податоци, дигитализирање на неколку илјади фотографии, текстови, книги... и така со ред.

Посебно треба да се истакне дека притоа целата дејност на БузАр, е изведена без никаква финансиска подршка од страна, односно се потпира на огромниот ентузијазам на неговиот основач и одржувач проф. д-р Димитрије Бужаровски и групата професори и студенти од ФМУ кои учествуваа во неговите бројни проекти.

Роден на 8 август 1952 година во Скопје, Димитрије Бужаровски е една од најистакнатите личности во македонската музичка култура. Тој е многустрана личност со интереси во различни полиња: композиција, музикологија, компјутерска и електронска музика, интерпретација (пијано, синтесајзери, диригирање), образование, менаџмент и научно-истражувачка работа.

Автор е на неколку десетини композиции за различни состави; еден од првите творци во Македонија кои ги прифатија и ги воведоа современите технички дострели и помагала во творештвото.

Освен што се полистилистички, повеќето негови дела се пишувани со користење на дигиталните технологии и претставуваат синтеза на класичниот и електронскиот звук. Бужаровски до пензионирањето, беше редовен професор и декан на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. Тој е еден од покренувачите на Македонскиот музички совет и на Институтот за архивирање и истражување на музиката (ИРАМ) при ФМУ.

  • 16x9 Image

    Љупчо Јолевски

    Како новинар, водител и уредник Јолевски во новинарството е безмалку 4 децении. Кариерата ја почнал во Млад Борец на почетокот од 1980-тите. Потем долги години бил во Телевизија Скопје и во Македонското радио - Втора програма, како и во други медиуми. Во Радио Слободна Европа Јолевски е од самиот почеток на емитувањето на програмата на македонски јазик.

XS
SM
MD
LG