Достапни линкови

Видео анкети: Поблиски врски со ЕУ или со Русија?


Граѓаните од земјите вклучени во така-нареченото Источно партнерство на Европската Унија, со поделени мислења околу прашањето што е подобро за нивната земја. Дали поблиски врски со Европската Унија или влегување во унија со Русија.

1. Украина требаше да биде дел од Источното партнерство на Европската Унија, но засега владата во Киев се откажа. Што мислат украинците.2. Молдавија е дел од иницијативата Источно партнерство на Европската Унија, но што мислат молдавците.3. Грузија е дел од Источното партнерство на Европската Унија. Што мислат грузијците за поблиските врски со Брисел.4. Ерменија беше дел од Источното партнерство на Европската Унија, но претседателот Серж Саркасјан реши да и се приклучи на царинската унија со Русија, со што е запрен процесот на доближување до ЕУ. Што мислат Ерменците.5. Белорусија е дел од иницијативата на Европската Унија за Источно партнерство, но засега нема шанси за склучување договор за асоцијација бидејки Белорусија е членка на царинската унија со Русија.6. Азербејџан преговара за договор за асоцијација со Европската Унија, но Баку не е подготвен за потпишување на договорот. Какви се размислувањата на Азербејџанците.7. Што мислат Русите, зошто Москва ги блокира поранешните советски републики во нивните намери за поблиски врски со Европската Унија.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG